duinozone.cz - Arduino a Raspberry fórum

Autor Téma: problem z delay  (Přečteno 2921 krát)

Offline radoslav

  • Bastlíř začátečník
  • *
  • Příspěvků: 39
problem z delay
« kdy: Prosinec 28, 2016, 14:16:39 odpoledne »
zdravim som novacik v programovani celkovo takze v skratke. vsetko funguje podla predstav len neviem robyt 2 alebo viac akcii naraz cize vzdy ked jedna z podmienok je splnena zvysok sa zastavi a caka kym skonci ta konkretna cinnost a potom znova caka kym nedojde nieco na vstup. mam podozrenie na ´´delay´´ ale neviem cim inym to nahradit aby kazda podmienka z kodom fungovala samostatne nezavyslo jedna od druhej. vie mi niekto poradit? najlepsie asi prepisat konkretnu vec aj z popisom velmi pekne dakujem .

kod:

Kód: [Vybrat]
#include <LiquidCrystal.h>                //knižnica LCD


LiquidCrystal lcd(7, 6, 5, 4, 3, 2);      //vystupy na LCD


int ZS1 = 8;                            //nadstavenie nazvu na vstup c8 (zaplavovy senzor 1)
int relay1 = 10;                        //nadstavenie nazvu na vystup c10 (rele 1)
int buttonState = 1;                    //premenna uchovavajuca stav tlacitka
int piezoErr = 11;                      //nadstavenie nazvu na vystup 11 (piezo)
int ZS2 = 9;                            //nadstavenie nazvu na vstup c9 (zaplavovy senzor 2)
int relay2 = 12;                        //nadstavenie nazvu na vystup c12 (rele 2)
long cas = 10000;


void setup() {

 
  pinMode(8, INPUT);          //zaplavovy senzor c1 vstup
  pinMode(9, INPUT);          //zaplavovy senzor c2 vstup
  pinMode(10, OUTPUT);        //zaplavovy senzor c1 rele vystup
  pinMode(11, OUTPUT);        //piezo error vystup
  pinMode(12, OUTPUT);        //zaplavovy senzor c2 rele vystup
  pinMode(13, OUTPUT);

  lcd.begin(16, 2);                 //urcenie pozicie a riadku, riadok 1
  lcd.print("Regist. senzorou");    //text vypisany ako uvodna obrazovka riadok 1
  lcd.setCursor(0, 1);              //urcenie pozicie a riadku, riadok 2
  lcd.print("a vystupou");          //text vypisany ako uvodna obrazovka riadok 2
  delay(5000);                      //uvodna obrazovka bude zobrazena 5000milisekund / 5sekund
  lcd.clear();                      //vymazanie textu uvodnej obrazovky
 
  lcd.setCursor(0, 0);             
  lcd.print(" home  controll");
  lcd.setCursor(0, 3);
  lcd.print("****LOADING*****");
  tone(piezoErr, 3000, 500);
  delay(1000);
  noTone(piezoErr);
  delay(1000);
  tone(piezoErr, 3000, 500);
  delay(1000);
  noTone(piezoErr);
  delay(1000);
  tone(piezoErr, 3000, 500);
  delay(1000);
  noTone(piezoErr);
  delay(1000);
  tone(piezoErr, 3000, 500);
  delay(1000);
  noTone(piezoErr);
  delay(1000);
  lcd.clear();
}

void loop() {
 
  lcd.setCursor(0, 0);
  lcd.print("***R E A D Y***");
  lcd.setCursor(0, 1);
  lcd.print("***************");
 

 //zaplavovy senzor c1
  buttonState = digitalRead(ZS1);    //nacitanie stavu zaplavoveho senzoru
 
  if (buttonState == LOW) {         //kontrola ZP ci je aktivne
    lcd.clear();
    digitalWrite(relay1, HIGH);     //spusti rele
    tone(piezoErr, 3000);           //aktivacia zvuku 3khz
    lcd.setCursor(0, 0);
    lcd.print("kuchyna");
    lcd.setCursor(0, 1);
    lcd.print("UNIK VODY!");
    delay(5000);
    digitalWrite(relay1, LOW);
    noTone(piezoErr);
    lcd.clear();
   }
   
  //zaplavovy senzor c2
 
  buttonState = digitalRead(ZS2);
  while (buttonState == LOW) {
    digitalWrite(relay2, HIGH);
    tone(piezoErr, 3000);
    lcd.setCursor(0, 0);
    lcd.print("kupelna");
    lcd.setCursor(0, 1);
    lcd.print("UNIK VODY!");
    delay(5000);
    digitalWrite(relay2, LOW);
    noTone(piezoErr);
    lcd.clear();
   
    }
  }
« Poslední změna: Leden 22, 2017, 18:38:24 odpoledne od Yenda »

Offline posjirka

  • Zkušený bastlíř
  • ****
  • Příspěvků: 433
Re:problem z delay
« Odpověď #1 kdy: Prosinec 28, 2016, 17:53:14 odpoledne »
presne tak. cely problem je v pouzuti delay. resp. v konceptu programu. delay ti samozrejme zdrzuje cely proces ale je tam i dost systemovych chyb. napr. proc porad prepisujes obrazovku?
cele bych to vyresil pomoci funkce millis a 2 promennych. nazveme je treba poplach1 a poplach2
ve smycce loop() tyto promene dej=0 .kdyz bude zaplavene cidlo 1 pak poplach1=1 a sepni rele1 jinak poplach1=0 a vypni rele. to i u druheho cidla. tak hlasime rele ze se neco deje program uz vse vi ted to jen hodin na lcd a pripadne na sirenu. lcd bych videl jako 2 radkove reseni pro kazde cidlo 1 radek. tam by se dokola pro prvni radek by text vypadal takto: cidlo 1
a za nim by se pres podminku if (poplach1 ==1)  vypsalo "poplach" jinak "ok     " ten text je schvalne siroky aby prekryl puvodni a nemusel si jej mazat. to same pro druhe cidlo. no a konecne kdyz poplach1==1 nebo poplach2==1 pak spust sirenu jinak ji vypni.

kdyby tech zon bylo vic tak do 8 pouzil bych prvni radek jako napis " stav cidel" a druhy radek by obsahoval 1 2 3 4 5 6 7 8. v zacatku bys lcd vytvoril vlastni znaky (proto 8 protoze jich vic neumi) ktere by byli negativni( co je cerne bylo by bez barvy) a v pripade zaplaveni zony by se prislusny znak vypsal negativne. dat to jeste jako reakci na promennou typu byte a mas to super (co bit to 1 cidlo a zaroven i stav cidla .... ted to nech byt na to se dostanes pozdeji).

Offline posjirka

  • Zkušený bastlíř
  • ****
  • Příspěvků: 433
Re:problem z delay
« Odpověď #2 kdy: Prosinec 28, 2016, 17:56:12 odpoledne »
jinak kdyz vidim plytvani mistem na uvodni obrazovku a zvuk tak jsem trochu nesvuj. preci jen tu obrazovku uvidis jen parkrat pri resetu. kasli na text a 3 pipnuti. dej tam 1 pro kontrolu sireny a mas klid. navic se opakovani stejnych procesu dela pomoci funkce for.

Offline radoslav

  • Bastlíř začátečník
  • *
  • Příspěvků: 39
Re:problem z delay
« Odpověď #3 kdy: Prosinec 29, 2016, 16:38:14 odpoledne »
no takto som zaciatocnik tot su moje prve pokusi o kod. cize celom neviem kde co mam napisat. toto len skusam, lebo projekt bude daleko vacsi a rozsiahlejsi a bude z megou nie z unom. teraz cakam kym mi pride mega, rele dosky, a jednotlive snimace.

1. ZAPLAVOVE SENZORY  budu  1kupelna, 2kuchyna, 3technicka miestnost, 4 garaz / bude v pripade poruchy uzatvarat hlavny ventil do  domu vypise poruchu na lcd a zaroven bude hukat sirena + mozno vystup pre alarm vstup kvôli sms.

2. DYMOVY SENZOR

3. TERMOSTATY / REGULACIA KURENIA chcel by som riadit kazdu miestnost zvlast to jest 5 miestnosti cize 5x zrejme dallas 18B20  a 6x rele /jedno na obehove cerpadlo  a 5 na elektroventily do konkrétnych miestnosti

4. SVETELNY SENZOR bude vonku a bude riesit automaticke zatvaranie a otvaranie elektrických zaluzii

5. Bluetooth modul, cez ktory si budem vediet nadstavovat teploty v roznych miestnostiach ,bude sa dat otvorit a zatvorit manualne zaluzie, mozno chybove hlasky ako zaplavove senzory. bude jeden vyhradeny smartfon na tuto vecicku len neviem ci to nebude prilis zlozite taketo nieco spravit. :/

6.zalohovy akumlator + stav na lcd display + mozno Bluetooth

7. sledovanie napatia zo sieti + ak vypadne zapne sa DC/AC menic 1500W mozno 2000W z niekolkominutoym zalohovanim v spicke kym sa nezapne zalozny 3fazovy generator cize jeden analogovy vstup 1x rele AC/DC menic a jeden vystup na starter generatora. a jele na odpajanie na stykac co bude prepinat medzi generátorom a sietou / + samospustenie 4x doroka kvôli kontrole a kvoli generatour

8. imitacia pritomnosti v dome/ jeden vstup z alarmu ako aktivacia, a cca 15 rele z nahodnym zapinanim a vypinanim svetiel. tot este nemam celkom premyslene ci z vypínacou pojde signal ako vstup alebo ako nad tymto som sa este nezapodieval ale zrejme asi tak

mozno ma nieco napadne este
cize taky mensi system na inteligentny dom

a ako vravim moc skusenosti nemam a bol by som rad keby mi niekto pomohol.
vzdy bol moj sen sa naucit programovat mikroprocesory toto mam projekt tak do roka by som to chcel dat dokopy programovo  len sa neviem pohnut z toho blbeho delayu neviem co kde :(
najlepsie by bolo keby mi mohol niekto konkretne urobyt zmenu a popisat tu zmenu

dakujem

Offline posjirka

  • Zkušený bastlíř
  • ****
  • Příspěvků: 433
Re:problem z delay
« Odpověď #4 kdy: Prosinec 29, 2016, 22:52:30 odpoledne »
no chlape ceka tě dlouha cesta.
v kažém případě zapomeň an to, že to budeš řídit 1 procesorem/arduinem. ne že by to nešlo, ale ovládání / nastavení by bylo tak složité, že by to nikdo v případě poruchy nedal dohromady.
Rozděl to na několik samostatných jednotek:
detekce záplavy - samostatná deska
detektor kouře - ty jsou snad autonomní ....
regulace kotele - samostatná deska
světelný senzor - samostatná deska
sledování napětí v síti, zapínání měniče/zálohy
simulace "života v domě" - samostatná deska.

Je nutné to rozdělit a pokuid to chceš mít někde registrované, tak bych u každého samostatného celku dal 1 rele (stav ok/porucha) a svedl to do nějákého sumáře někam - třeba do chodby a´t člověk ví co se děje.
Pokud bys to chtěl opravdu dělat v tomto rozsahu napdá mě jedno řešení: tyto desky propojit buď pomocí RS485, nebo ethernetu (nouzově virtuální RS232) a nechat na deska samostatné funkce s možnosti externích doladění hodnot. Celé to řídit přes Raspberry PI (programování v  C++, Procesingu, nebo Pythonu či Javě)....

Každý z těch řešení by vystačilo na samostatný projekt a stovky hodin vývoje a ladění. Nemyslím to zle, ale uvědom si program je jen tak dobrý jako jeho tvůrce. myšlenak já si to něják naprogramuju a ono to bude fungovat je trochu zcestná. Pokud už dáš dohormady alespoň základní požadavky a limity řešení je třeba dát dohormady i poruchové stavy (výpadek čidla, zaseknutí čerpadla, ztráta tlaku vody atd.) a hlavně reakci na tyto poruchy. Velmi snadno se mlůže stát, že ušetřením pár tisíc mužeš poškodit přístroje mnohonásobně dražší (kotel, čerpada, měniče,...) Nevím jaké máš zkušenosti z regulace (nemyslím programování, to ji již psal) ale spíš s principy a řešení. To samé i zkušenosti s elektra. Ty jou klíčové a přehlédnutí nebo uspěchání něčeho pak může stát někoho život (230V není žádná prdel).
 Většinou je smart home jen regulace topení + větrání/rekuperace vzduchu. případně rozšíření o poplašný systém. Zkus se podívat tady:
http://www.mojefibaro.cz/system/
jen pro inspiraci co bys všechno potřeboval vyřešit. Autonomní regulatory (schválené pro provoz v síti 230/400V, se všemi potřebnými papírami ( EMC, zkušební ústav, ...)) vývoj ovládací aplikace pro smart phone (android/windows mobile) s odladěnou komunikací a zálohami, mazec.
Jeslti se do toho chceš pustit máš můj obdiv... .

Offline radoslav

  • Bastlíř začátečník
  • *
  • Příspěvků: 39
Re:problem z delay
« Odpověď #5 kdy: Prosinec 30, 2016, 12:36:12 odpoledne »
no dobre heh trosku zrejme zlozite na zaciatocnika v programovani... :D
he no kazdopadne naucit sa programovat chcem to urcite a co sa tyka hardwaru alebo celkovo elektroniky neni problem mam skolu len sme sa neucili programovat a to lutujem :( od malicka som v elektronike takze pohoda
vedel by si mi poradit aspon z tym blbym delayom ? nejako nechapem toomu aby to nezastavilo cely prcesor a ostatne veci pokracovali dalej?

dik

Offline posjirka

  • Zkušený bastlíř
  • ****
  • Příspěvků: 433
Re:problem z delay
« Odpověď #6 kdy: Prosinec 30, 2016, 18:45:12 odpoledne »
trochu jsem minimalizoval tvoje reseni:
Kód: [Vybrat]
// hlidani zaplaveni
// v1
// by radoslav & JP
// program bude hlídat 4 zaplavove zony

//change log
// v1 - uprava vychoziho konceptu, zruseni LCD

// pozn.
// alarm je rozdelen po bitech
// 0 - rezerva
// 1 - ZS1
// 2 - ZS2
// 3 - rezerva
// 4 - rezerva
// 5 - rezerva
// 6 - rezerva
// 7 - rezerva

// konstanty
#define ZS1 8 // zaplavovy senzor 1
#define ZS2 9 // zaplavovy senzor 2
#define RELE 10 // rele pro zavreni hlavniho ventilu
#define PIEZO 11 // piezo menic

// promenne
byte alarm = 0; // promena pro alarm 0-vse ok, 1-spust poplach


void setup() {
 
  pinMode(ZS1, INPUT);          // zaplavovy senzor c1 vstup
  pinMode(ZS2, INPUT);          // zaplavovy senzor c2 vstup
  pinMode(RELE, OUTPUT);         // rele vystup
  pinMode(PIEZO, OUTPUT);        // PIEZO
  tone(PIEZO, 3000, 500);           // kontrolni pipnuti
  delay(1000);                       
  noTone(PIEZO);                    // nepipat
}

void loop() {
  // nulovani promennych
  alarm = 0; //
 
  // mereni
  if(digitalRead(ZS1) == 0) bitSet(alarm, 1); // je aktivni cidlo 1, nastav bit na log.1
  if(digitalRead(ZS1) == 0) bitSet(alarm, 2); // je aktivni cidlo 2, nastav bit na log.1
 
  // vyhodnoceni
  // neco je zaplavene - spust alarm, zavri ventil
  if (alarm > 0) {
    tone(PIEZO, 3000); // spist alarm
    digitalWrite(RELE, HIGH); // zavri ventil
  } else {
     noTone(PIEZO); // vypni alarm
     digitalWrite(RELE, LOW); // nech ventil otevreny
  }
}
možna bych se byt tebou vykaslal na LCD a pouzil LED diody.
Vyzkousej jeslti to funguje jak ma.
Doplnit LCD neni problem jen si musis prestvait jak na 2x16 znaku nacpes vsechny informace,  aby to bylo prehledne.
normalne si v excelu udelaj tabulku 2x16 znaku na napis si jak by mela obrazovka vypada ...

Offline radoslav

  • Bastlíř začátečník
  • *
  • Příspěvků: 39
Re:problem z delay
« Odpověď #7 kdy: Prosinec 30, 2016, 21:29:00 odpoledne »
nejako mi to vypisalo chybu pri nahravani na procesor

toto mi vypisalo ale neviem kde moze byt chyba :(

Arduino: 1.6.12 (Windows 10), Vývojová doska:"Arduino/Genuino Uno"

sketch_dec30a:31: error: stray '\302' in program

 Â 

 ^

sketch_dec30a:31: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:32: error: stray '\302' in program

 Â  pinMode(ZS1, INPUT);          // zaplavovy senzor c1 vstup

 ^

sketch_dec30a:32: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:32: error: stray '\302' in program

sketch_dec30a:32: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:32: error: stray '\302' in program

sketch_dec30a:32: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:32: error: stray '\302' in program

sketch_dec30a:32: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:32: error: stray '\302' in program

sketch_dec30a:32: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:32: error: stray '\302' in program

sketch_dec30a:32: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:33: error: stray '\302' in program

 Â  pinMode(ZS2, INPUT);          // zaplavovy senzor c2 vstup

 ^

sketch_dec30a:33: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:33: error: stray '\302' in program

sketch_dec30a:33: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:33: error: stray '\302' in program

sketch_dec30a:33: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:33: error: stray '\302' in program

sketch_dec30a:33: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:33: error: stray '\302' in program

sketch_dec30a:33: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:33: error: stray '\302' in program

sketch_dec30a:33: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:34: error: stray '\302' in program

 Â  pinMode(RELE, OUTPUT);         // rele vystup

 ^

sketch_dec30a:34: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:34: error: stray '\302' in program

sketch_dec30a:34: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:34: error: stray '\302' in program

sketch_dec30a:34: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:34: error: stray '\302' in program

sketch_dec30a:34: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:34: error: stray '\302' in program

sketch_dec30a:34: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:34: error: stray '\302' in program

sketch_dec30a:34: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:35: error: stray '\302' in program

 Â  pinMode(PIEZO, OUTPUT);        // PIEZO

 ^

sketch_dec30a:35: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:35: error: stray '\302' in program

sketch_dec30a:35: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:35: error: stray '\302' in program

sketch_dec30a:35: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:35: error: stray '\302' in program

sketch_dec30a:35: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:35: error: stray '\302' in program

sketch_dec30a:35: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:36: error: stray '\302' in program

 Â  tone(PIEZO, 3000, 500);           // kontrolni pipnuti

 ^

sketch_dec30a:36: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:36: error: stray '\302' in program

sketch_dec30a:36: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:36: error: stray '\302' in program

sketch_dec30a:36: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:36: error: stray '\302' in program

sketch_dec30a:36: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:36: error: stray '\302' in program

sketch_dec30a:36: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:36: error: stray '\302' in program

sketch_dec30a:36: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:36: error: stray '\302' in program

sketch_dec30a:36: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:37: error: stray '\302' in program

 Â  delay(1000);                       

 ^

sketch_dec30a:37: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:37: error: stray '\302' in program

sketch_dec30a:37: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:37: error: stray '\302' in program

sketch_dec30a:37: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:37: error: stray '\302' in program

sketch_dec30a:37: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:37: error: stray '\302' in program

sketch_dec30a:37: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:37: error: stray '\302' in program

sketch_dec30a:37: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:37: error: stray '\302' in program

sketch_dec30a:37: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:37: error: stray '\302' in program

sketch_dec30a:37: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:37: error: stray '\302' in program

sketch_dec30a:37: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:37: error: stray '\302' in program

sketch_dec30a:37: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:37: error: stray '\302' in program

sketch_dec30a:37: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:37: error: stray '\302' in program

sketch_dec30a:37: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:37: error: stray '\302' in program

sketch_dec30a:37: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:38: error: stray '\302' in program

 Â  noTone(PIEZO);                    // nepipat

 ^

sketch_dec30a:38: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:38: error: stray '\302' in program

sketch_dec30a:38: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:38: error: stray '\302' in program

sketch_dec30a:38: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:38: error: stray '\302' in program

sketch_dec30a:38: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:38: error: stray '\302' in program

sketch_dec30a:38: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:38: error: stray '\302' in program

sketch_dec30a:38: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:38: error: stray '\302' in program

sketch_dec30a:38: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:38: error: stray '\302' in program

sketch_dec30a:38: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:38: error: stray '\302' in program

sketch_dec30a:38: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:38: error: stray '\302' in program

sketch_dec30a:38: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:38: error: stray '\302' in program

sketch_dec30a:38: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:42: error: stray '\302' in program

 Â  // nulovani promennych

 ^

sketch_dec30a:42: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:43: error: stray '\302' in program

 Â  alarm = 0; //

 ^

sketch_dec30a:43: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:44: error: stray '\302' in program

 Â 

 ^

sketch_dec30a:44: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:45: error: stray '\302' in program

 Â  // mereni

 ^

sketch_dec30a:45: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:46: error: stray '\302' in program

 Â  if(digitalRead(ZS1) == 0) bitSet(alarm, 1); // je aktivni cidlo 1, nastav bit na log.1

 ^

sketch_dec30a:46: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:47: error: stray '\302' in program

 Â  if(digitalRead(ZS1) == 0) bitSet(alarm, 2); // je aktivni cidlo 2, nastav bit na log.1

 ^

sketch_dec30a:47: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:48: error: stray '\302' in program

 Â 

 ^

sketch_dec30a:48: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:49: error: stray '\302' in program

 Â  // vyhodnoceni

 ^

sketch_dec30a:49: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:50: error: stray '\302' in program

 Â  // neco je zaplavene - spust alarm, zavri ventil

 ^

sketch_dec30a:50: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:51: error: stray '\302' in program

 Â  if (alarm > 0) {

 ^

sketch_dec30a:51: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:52: error: stray '\302' in program

 Â    tone(PIEZO, 3000); // spist alarm

 ^

sketch_dec30a:52: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:52: error: stray '\302' in program

sketch_dec30a:52: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:53: error: stray '\302' in program

 Â    digitalWrite(RELE, HIGH); // zavri ventil

 ^

sketch_dec30a:53: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:53: error: stray '\302' in program

sketch_dec30a:53: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:54: error: stray '\302' in program

 Â  } else {

 ^

sketch_dec30a:54: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:55: error: stray '\302' in program

 Â     noTone(PIEZO); // vypni alarm

 ^

sketch_dec30a:55: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:55: error: stray '\302' in program

sketch_dec30a:55: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:55: error: stray '\302' in program

sketch_dec30a:55: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:56: error: stray '\302' in program

 Â     digitalWrite(RELE, LOW); // nech ventil otevreny

 ^

sketch_dec30a:56: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:56: error: stray '\302' in program

sketch_dec30a:56: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:56: error: stray '\302' in program

sketch_dec30a:56: error: stray '\240' in program

sketch_dec30a:57: error: stray '\302' in program

 Â  }

 ^

sketch_dec30a:57: error: stray '\240' in program

exit status 1
stray '\302' in program

Táto správa by mala mať viac informácií v
"Zobrazenie podrobného výstupu pri kompilácii"
podľa zapnutá voľba v Súbor -> Nastavenia.

Offline posjirka

  • Zkušený bastlíř
  • ****
  • Příspěvků: 433
Re:problem z delay
« Odpověď #8 kdy: Prosinec 31, 2016, 00:27:29 dopoledne »
zřejmě si špatně zkopíroval kod. Použil nad kodem tlačítko "výběr".
Mě to vypsalo toto:
Kód: [Vybrat]
Volby pro sestavení se změnily; sestavuji vše znovu

Projekt zabírá 2 766 bytů (9%)  úložného místa pro program. Maximum je 30 720 bytů.
Globální proměnné zabírají 33 bytů (1%)  dynamické paměti, 2 015 bytů zůstává pro lokální proměnné. Maximum je 2 048 bytů.

a vzhledem k tomu, že jsem jen zjednodušil tvůj kod tak nevidím důvod proč by to nemělo fungovat...

Offline radoslav

  • Bastlíř začátečník
  • *
  • Příspěvků: 39
Re:problem z delay
« Odpověď #9 kdy: Prosinec 31, 2016, 08:52:27 dopoledne »
Skusal som to rucne prepisat a vsetko v pohode zobere ale ked napisem } else { od tial to roby problem. Aj ked dopisem este pod else  noTone(PIEZO);
Nechapem preco  :-\

Offline posjirka

  • Zkušený bastlíř
  • ****
  • Příspěvků: 433
Re:problem z delay
« Odpověď #10 kdy: Prosinec 31, 2016, 15:42:44 odpoledne »
vyzkoušeno na arduino 1.0.5 tak 1.6.12 a bez problémů.
nad kodem v tomto foru kliknu na "vybrat" stisknu CTRL+C
Otevřu Arduino dám "nový" , CTRL+A a DEL pro smazání původního textu a CTRL+V pro vložení tohoto kodu.
Kliknu na "kompilovat" a vše je v pořádku.
Může se stát, že máš nakopnutý Arduino IDE. Odisntaluj a nainstaluj znovu...

Offline radoslav

  • Bastlíř začátečník
  • *
  • Příspěvků: 39
Re:problem z delay
« Odpověď #11 kdy: Prosinec 31, 2016, 16:52:55 odpoledne »
nemoze robyt problem Windows 10? 
preinstaloval skusil stiahnut z obchodu windowsu  aj z arduino stranky  a furt to iste ...

asi znamenie ze sa mam na to vykaslat  :-/

Offline posjirka

  • Zkušený bastlíř
  • ****
  • Příspěvků: 433
Re:problem z delay
« Odpověď #12 kdy: Prosinec 31, 2016, 20:09:13 odpoledne »
programovani je o preciznosti. řekl bych, že špatně kopíruješ text kodu. Postupuj podle toho co jsem ti psal výše...
Já tak  používám kědei WIN10 a bez prblémů. Ještě lepší se mi dělá na Raspberry PI na linuxu...

Offline radoslav

  • Bastlíř začátečník
  • *
  • Příspěvků: 39
Re:problem z delay
« Odpověď #13 kdy: Leden 01, 2017, 10:24:48 dopoledne »
No takze problem nebol ani vo mne ani v arduine alen v kompe v druhom to funguje bezproblemov sorry uz budem vediet budem robyt iba na tomto kompe.

Takze funguje to ale vstup c 9 nejako nechce reagovat ale zrejme to bude tym ze v druhej podmienke je zadany tiez zs1

Uz som prepisal a je to ok :-)

Uz si budem musiet najist trochu casu a pochopit tomu he

Ak by som chcel  nejake ine vystupi a vstupi riesit na ine podmienky okrem toho co teraz je v programe staci to pod to len dopisat zo zacinajucou podmienku??   

Dakujem

Offline posjirka

  • Zkušený bastlíř
  • ****
  • Příspěvků: 433
Re:problem z delay
« Odpověď #14 kdy: Leden 01, 2017, 11:50:16 dopoledne »
presne jak pises, proto se promenným říká proměnné. dáš jim nějáký stav a ten v pruběhu programu měníš a ergauješ na výsledek. Pokud chceš něco dodat navíc prostě upravíš "nostitele informací" - proměnné. s tím kodem je to divný, opravdu kompiluju i na WIN10 (tady mám WIN7) ale bez problémů.