duinozone.cz - Arduino a Raspberry fórum

Autor Téma: Nastavnie hysterezi na spinanie rele  (Přečteno 7119 krát)

Offline posjirka

  • Zkušený bastlíř
  • ****
  • Příspěvků: 433
Re:Nastavnie hysterezi na spinanie rele
« Odpověď #30 kdy: Prosinec 28, 2016, 15:39:41 odpoledne »
knihovny kdyz nevis kde jsi vzaltak radeji pouzij zakladni nebo si dogledej nove. kdyz ti klekne pc tak o ne prijdes. stejne tak kdyz ti zkolabuje arduino ide tak bude premyslet co potrebujes a co ne... to neni kritika jen zkusenosti s open sw

Offline drawtt

  • Bastlíř začátečník
  • *
  • Příspěvků: 48
Re:Nastavnie hysterezi na spinanie rele
« Odpověď #31 kdy: Prosinec 28, 2016, 18:33:33 odpoledne »
knihovny lcd a ice mam na disku  lcd je priamo z arduina , lcd i2c som zabalil a onewire dallas mi poslal priamo vyrobca . všetky mas v uschovni mozes si ich stiahnut .
 Odkaz na zásielku: http://uschovna.zoznam.sk/D1342688511914-aJBYxfIcpAvpgutndhmh

k tym trimrom uvazujem teda o 10k linear a skusil by som nejake z areataciu aby sa tam nastavili prevolene hodnoty ako navrhujes pride mi to ako dobry napad  a aj nastavovanie bude komfortnejsie co ty na to hovoris ?
co sa tyka to lcd i2c nahodil som to len preto ze ked  robim rozne pokusy nechcelo sa mi stale nahadzovat tolko pinov  :), ale pokial si myslis ze je to lepsie pockam na sudruhov z ciny odkial cakam lcd  a naletujem tam napevno rovno kabliky a opinujem nano.
inak pokial by si vedel o nejakych trimroch ktore by som tam mal osadit tak mi ich skus sem hodit a zajtra sa po nich pozriem. no a potom sa k nim este vratim  teda co sa tyka zapojenia.
viem ze sme to tu uz riesili ale len pre istou  :) kam im patria nozicky ..
« Poslední změna: Prosinec 28, 2016, 19:01:02 odpoledne od drawtt »

Offline drawtt

  • Bastlíř začátečník
  • *
  • Příspěvků: 48
Re:Nastavnie hysterezi na spinanie rele
« Odpověď #32 kdy: Prosinec 28, 2016, 18:59:17 odpoledne »
toto su vsetky kniznice z arduina co aktualne pouzivam

Odkaz na zásielku: http://uschovna.zoznam.sk/D1342688512079-HXBXHjURbaLwlHgMiGKs

Offline drawtt

  • Bastlíř začátečník
  • *
  • Příspěvků: 48
Re:Nastavnie hysterezi na spinanie rele
« Odpověď #33 kdy: Prosinec 28, 2016, 20:10:09 odpoledne »
tak som to nahral na povodne zapojenie bez trimrov displej ukazal  zeplotu uk a pod tym NASTAV a bolo tam 66 sct 67 sct
tak neviem ci to tak ma byt alebo je tam taka teplota spinania pravdepodobne naskocena ked jej chyba trimer ovladanie ?

v kode bol maly preklep pinMode(setHYSTEREZE, INPUT); // pin jako vstup - nastaveni hystereze
                                                 setHYSTERESETE tam bolo ale inak ide
« Poslední změna: Prosinec 28, 2016, 20:16:12 odpoledne od drawtt »

Offline posjirka

  • Zkušený bastlíř
  • ****
  • Příspěvků: 433
Re:Nastavnie hysterezi na spinanie rele
« Odpověď #34 kdy: Prosinec 28, 2016, 20:57:38 odpoledne »
jsem rad ze to funguje a cekaji ho pripadne doladeni funkce.
prave knihovna lcd.h mi v arduinu schazela a dnes to nevyresim. jsem dnes a ve ctvrtek mimo - pisu z mobilu. pripadne do kodu ty adresy doplnim z knihoven. trimry jine nez linearni nejsou. u potenciomentru (s hridelkou) jsou pak linearni logaritmicka a pak jeste jeden typ prubehu. kdyz nejsou trimry zapojene tak jsou vystupem nahodne stavy. pokud je das primo na zem meli by tam byt minimalni hodnoty. 67 st mi prijde moc.
na pripojeni lcd pres i2c neni nic spatne ale mam rad primou komunikaci bez zbytecnych prevodniku. jejich komunikace zbytecne zdrzuje ostatni procesy. zakladni zapojeni lcd staci 5 datovych pinu + napajeni.

Offline drawtt

  • Bastlíř začátečník
  • *
  • Příspěvků: 48
Re:Nastavnie hysterezi na spinanie rele
« Odpověď #35 kdy: Prosinec 29, 2016, 15:50:45 odpoledne »
ahoj
tak dnes som kúpil potenciometre 10 k  z oskou  teraz som nahodil prvý / dúfam že dobre a to krajne  vývody na gnd a +5V  a stredný na A0 teplota sa s nim dala regulovat v rozpätí cca 60 až 80 st C a to aj ked som  nna začiatku kodu nastavil  rozpätie minimum 20 st max 25 sc aby som to od sledoval.
a teraz premyslam ze ci to este niekde treba nastavit v kode , alebo nahodim aj dalsie dva potenciometre , alebo posledna moznost zle som zapojil potenciometer. Aj ked pred zapojenim som ho premeral a  korigoval sa na strednom a vzdy krajnom  pine cize mal by byt dobre zapojeny
a na lcd svietilo tak ako vcera UK: a aktualna teplota
v druhom riadku nastav: a korigovana teplota / to len pre poriadok písem , aby si vedel /
« Poslední změna: Prosinec 29, 2016, 15:54:33 odpoledne od drawtt »

Offline posjirka

  • Zkušený bastlíř
  • ****
  • Příspěvků: 433
Re:Nastavnie hysterezi na spinanie rele
« Odpověď #36 kdy: Prosinec 30, 2016, 00:21:00 dopoledne »
zapojení máš asi správně. zkus tento kod:
Kód: [Vybrat]
#define setALARM A2// analgovy pin nastaveni teploty alarmu
#define setALARMmin 50 // nastaveni rozsahu teploty alarmu - minimum
#define setALARMmax 100 // nastaveni rozsahu teploty alarmu - maximum
int Talarm = 0; // nastavena teplota alarmu

void setup()
{
pinMode(setALARM, INPUT); // pin jako vstup - nastaveni alarmu
Serial.begin(9600);  // start seriove komunikace
}

void loop()
{
Talarm = map(analogRead(setALARM), 0, 1023, setALARMmin, setALARMmax); // nastaveni teploty alarmu - cteni trimru a rozlozeni podle min/max
Serial.println(Talarm); // vypis na seriovy port
delay(500); // pauza 0.5s
}
ten by ti měl vypsat aktualni nastavenou hodnotu na seriovy port (serial monitor)

Offline drawtt

  • Bastlíř začátečník
  • *
  • Příspěvků: 48
Re:Nastavnie hysterezi na spinanie rele
« Odpověď #37 kdy: Prosinec 30, 2016, 06:32:14 dopoledne »
Kod nahraty  teplota na serial monitore  65- 66 a cykluje

Offline astromik

  • Pokročilý bastlíř
  • ***
  • Příspěvků: 116
Re:Nastavnie hysterezi na spinanie rele
« Odpověď #38 kdy: Prosinec 30, 2016, 07:49:42 dopoledne »
Ty píšeš, že máš stredný vývod potenciometru na vstupu A0, ale Jirkův příklad ho předpokládá na A2.

Offline drawtt

  • Bastlíř začátečník
  • *
  • Příspěvků: 48
Re:Nastavnie hysterezi na spinanie rele
« Odpověď #39 kdy: Prosinec 30, 2016, 09:33:53 dopoledne »
no ano ja viem on predpoklada  A0 A1 A2 ale aj bez zapojenia sa musia zjavovat realne hodnoty , na A0 je  zapojena teplota zopnutia rele .  skorej si myslim ze treba korekciu nejakej premennej lebo teplota 65 66 st C sa zjavuje  ci je na lcd z trimrom alebo bez trimru alebo ako som napisal vyssie aj na serial monitore  s ciastkovym kodom .... Ale nevadi problemy su na to aby sa riesili  :)

Offline posjirka

  • Zkušený bastlíř
  • ****
  • Příspěvků: 433
Re:Nastavnie hysterezi na spinanie rele
« Odpověď #40 kdy: Prosinec 30, 2016, 09:48:42 dopoledne »
pokud ti bez zapojeni tri.ru ykazuke takove hodnoty je to v poradku. to je okolni elektromagneticky sum z wifi mobilu tv signalu z distribucni site i od tebe protoze fungujes jako antena. dej tam trimr a musi ti fungovat v nastavenem rozmezi. ... je spravny cas na zkresleni schema zapojeni a prubeznou vymenou kodu....

Offline drawtt

  • Bastlíř začátečník
  • *
  • Příspěvků: 48
Re:Nastavnie hysterezi na spinanie rele
« Odpověď #41 kdy: Prosinec 30, 2016, 09:50:54 dopoledne »
ok hnde ako dorazim domov dam sa do toho . osadim dalsie dva trimre zakreslim to a poslem ti vsetko aj z popisom

Offline drawtt

  • Bastlíř začátečník
  • *
  • Příspěvků: 48
Re:Nastavnie hysterezi na spinanie rele
« Odpověď #42 kdy: Prosinec 30, 2016, 16:22:33 odpoledne »
https://ulozto.cz/!N0VrlBYODVLr/zapojenie-jpg

TU JE SCHEMA ZAPOJENIA AKO JE TO AKTUÁLNE ZAPOJENE

Co sa týka popisu kódu , tej je bez zmeny tak ako si ho poslal zatial, po nahrati
  A 2  trimer reaguje na regulacu teploty od 50 vyš do 100 *C skoro plynule  a A0 a A1 nereaguje na nic zatial respektive neprepina obrazovku tak neviem mozno aj reaguju len to nevidim.

LCD
 UK: 25*C
NAST.: 50*C--
« Poslední změna: Prosinec 30, 2016, 17:28:55 odpoledne od drawtt »

Offline posjirka

  • Zkušený bastlíř
  • ****
  • Příspěvků: 433
Re:Nastavnie hysterezi na spinanie rele
« Odpověď #43 kdy: Prosinec 30, 2016, 18:19:38 odpoledne »
jak to, že nepřepíná obrazovky?

na konci textu jsou i ty "--" ?

tak to vypadá, že si budu muset to zapojení taky nasimulovat, jinka to dohromady nedám :)

Offline drawtt

  • Bastlíř začátečník
  • *
  • Příspěvků: 48
Re:Nastavnie hysterezi na spinanie rele
« Odpověď #44 kdy: Prosinec 30, 2016, 21:00:10 odpoledne »
https://ulozto.cz/!QvXw1CAkaVpi/obrazovka-jpg
toto je obrazovka a   jemnucko preblikava