duinozone.cz - Arduino a Raspberry fórum

Autor Téma: Pohybove čidlo  (Přečteno 2146 krát)

Offline K.K

  • Bastlíř amatér
  • **
  • Příspěvků: 79
Pohybove čidlo
« kdy: Květen 14, 2016, 17:30:27 odpoledne »
Zdravím.
Pohybove čidla  HC-SR501 a HC-SR505 jsem už doma měl.
By mně ale zajimalo, zda pujde k arduinu zapojit jen ten senzor?
http://www.ebay.com/itm/UP-Adjust-IR-Pyroelectric-Infrared-PIR-Motion-Sensor-Detector-Module-Portable-/231762237310?hash=item35f61b177e:g:i-AAAOSwwPhWlNcM






Offline posjirka

  • Zkušený bastlíř
  • ****
  • Příspěvků: 433
Re:Pohybove čidlo
« Odpověď #1 kdy: Květen 14, 2016, 21:34:03 odpoledne »
máš na mysli jen to samotné PIR čidlo ?
Proč bys to dělal?

Offline K.K

  • Bastlíř amatér
  • **
  • Příspěvků: 79
Re:Pohybove čidlo
« Odpověď #2 kdy: Květen 15, 2016, 06:33:43 dopoledne »
Tak na metr to funguje i bez toho plastu.
Do krabky mi to na přední stranu cele nevleze a vypadalo by to škaredě.  >:(
Bud odpajím s modulu to samotne čidlo a prodloužím dratky nebo přimo koupim jen to samotne čidli.
Chci mit v krabce jen malou dirku a v ní to samotne čidlo.
(zapinat LCD displej když k němu přijdu  ;))
« Poslední změna: Květen 15, 2016, 06:50:49 dopoledne od K.K »

Offline astromik

  • Pokročilý bastlíř
  • ***
  • Příspěvků: 115
Re:Pohybove čidlo
« Odpověď #3 kdy: Květen 15, 2016, 10:49:08 dopoledne »
Tenhle dotaz mne tak zaujal, že jsem to vyzkoušel.

Samotné čidlo jsem připojil přes 2 odpory k napájení a na GND, tak, aby napětí v klidu bylo asi v polovině rozsahu A/D převodníku.
Vycházel jsem ze zapojení toho PIR modulu.

Schéma:



Testovací program jednoduše průměruje 50 vzorků a porovnává je s minulým průměrem.
Když je změna proti minulému průměru velká, vyhodnotí to jako pohyb a rozsvítí LED.
Kvůli větší citlivosti jsem zvolil interní referenci 1,1V v Arduinu.


Zdroják:
  http://www.astromik.org/forum/pircidlo.ino


Problém je v tom, že při velkém počtu průměrovaných vzorků se změna způsobená pohybem vyhlazuje.
Naopak při malém počtu vzorků je měřený signál nestabilní, takže dochází k falešnému vyhodnocení pohybu.

Přikládám video, na kterém je vidět zprůměrovaná hodnota 50 vzorků a její změna při pohybu ruky.
Na desce je vidět bílá LED, která signalizuje změnu o více než +/- 0,5% proti předchozímu průměru.


https://youtu.be/PzUaLn901_c

« Poslední změna: Květen 15, 2016, 10:52:55 dopoledne od astromik »

Offline K.K

  • Bastlíř amatér
  • **
  • Příspěvků: 79
Re:Pohybove čidlo
« Odpověď #4 kdy: Květen 15, 2016, 11:44:45 dopoledne »
Tak to bude rozumnější odpajet to čidlo a propojit.
Dik moc.

Offline posjirka

  • Zkušený bastlíř
  • ****
  • Příspěvků: 433
Re:Pohybove čidlo
« Odpověď #5 kdy: Květen 15, 2016, 12:10:07 odpoledne »
já byh šel spíš tímto směrem :
http://ir.babjak.cz/
použít Ir vysílač jako zdroj signálu, přijímač jako přijímač a když jsi dost blízsko tak se signál dostane na přijímač a je jasné že jsi u panelu. PIR detektory pohybu většinou fungují na principu změny velikosti tepelné stopy + závislost na okolním světel aby fungovali jen v noci, kdy je pozadí prosté tepelné stopy a lépe se detekuje teplo.
Prot bych PIR čidlo nedoporučoval.
« Poslední změna: Květen 15, 2016, 12:12:57 odpoledne od posjirka »

Offline K.K

  • Bastlíř amatér
  • **
  • Příspěvků: 79
Re:Pohybove čidlo
« Odpověď #6 kdy: Květen 15, 2016, 16:03:32 odpoledne »
Tak to by se mi spiš libilo to pak udělat s HC-SR04
http://arduino8.webnode.cz/news/lekce-9-merime-vzdalenost-s-hc-sr04/

Detection distance: 2cm-450cm.
Předsin ma na šiřku 2 metry.
Takže třeba pokud bude naměřena vzdalenost menší jak 1,9, někdo tam je a rožní displey  ;)

Offline posjirka

  • Zkušený bastlíř
  • ****
  • Příspěvků: 433
Re:Pohybove čidlo
« Odpověď #7 kdy: Květen 15, 2016, 20:58:43 odpoledne »
u toho HC-SR04 pozor na dozvuky. Je potřeba nechat čidlu tak 0,5-1s na vzpamatování. Stávalo se mi , že čidlo občas zareagovalo i když se nikdo nikam nepřiblížil. Na podobnou notu jsem nedávno navrhoval ovládání lampy:
http://arduino.cz/forum/tema/led-pasek-ultrasonic-sensorem-hc-sr04/

Offline Bernie

  • Bastlíř začátečník
  • *
  • Příspěvků: 1
Re:Pohybove čidlo
« Odpověď #8 kdy: Srpen 25, 2016, 13:35:50 odpoledne »
Tenhle dotaz mne tak zaujal, že jsem to vyzkoušel.

Samotné čidlo jsem připojil přes 2 odpory k napájení a na GND, tak, aby napětí v klidu bylo asi v polovině rozsahu A/D převodníku.
Vycházel jsem ze zapojení toho PIR modulu.

Problém je v tom, že při velkém počtu průměrovaných vzorků se změna způsobená pohybem vyhlazuje.
Naopak při malém počtu vzorků je měřený signál nestabilní, takže dochází k falešnému vyhodnocení pohybu.

Přikládám video, na kterém je vidět zprůměrovaná hodnota 50 vzorků a její změna při pohybu ruky.
Na desce je vidět bílá LED, která signalizuje změnu o více než +/- 0,5% proti předchozímu průměru.


https://youtu.be/PzUaLn901_c

Jen jeden detail - nepomáhá té situaci použití tu fresnelovu čočku, která by při pohybu vygenerovala více zásahů na senzoru po delší dobu, což by možná mohlo být jednodušší k zachycení, než jenom průchod tím úzkým trychtýřem ? Řeším úplně stejný problém, chci umístit čidlo hned vedle displeje a je tam zatraceně málo místa na celý ten PIR modul.

Offline K.K

  • Bastlíř amatér
  • **
  • Příspěvků: 79
Re:Pohybove čidlo
« Odpověď #9 kdy: Srpen 27, 2016, 09:19:01 dopoledne »
Ja nakonec použil HC-SR505.
Odpajel jsem ten senzor a prodloužil dratkama.