duinozone.cz - Arduino a Raspberry fórum

Autor Téma: Rušení  (Přečteno 4572 krát)

Offline B316com

  • Bastlíř začátečník
  • *
  • Příspěvků: 6
Rušení
« kdy: Září 25, 2015, 00:53:00 dopoledne »
Ahoj všem,
asi před rokem jsem se rozhodl vytvorit si regulaci topení v domě, šlo mi hlavně o řízení nabíjení a vybíjení Aku a ovladani podlahoveho topeni, takže 2 cerpadla a 2 servopohony,popripade v budoucnu jeste solar. A jelikoz ceny takovych regulatoru se pohybuji kolem 10 000 tak jsem se rozhodl koupit Arduino mega klon, kartu s 8 rele a lcd 20x4 a ktomu 6x teplotnich cidel dallas 18b20 a zacal zkouset programovat,coz se mi nakonec i povedlo a funguje to vse temer dokonale az na jeden problem s kterym se trapim od zacatku a to je ruseni :( staci kdyz sepne kotlovy termostat odtahovy ventilator,nekdy staci i vysavac a nedej boze svarovat obloukem.Rusi se mi tedy hlavne lcd nesmyslnymi znaky, ale pokud jde o vetsi ruseni napr. ta svarecka tak se sekne i deska. Arduino i s rele mam pritom v plechovem rozvadeci a vse uzemneno a napajeno s pc zdroje. Zkousel jsem i druhe arduino ale ten sam problem :( nenapadlo by nekoho cim by to mohlo byt? Dekuji vsem za rady.

Offline astromik

  • Pokročilý bastlíř
  • ***
  • Příspěvků: 118
Re:Rušení
« Odpověď #1 kdy: Září 25, 2015, 12:55:34 odpoledne »
Ahoj.

Myslím, že tohle se bude těžko řešit.
Abychom si udělali trochu lepší představu, tak mám ještě pár otázek:

1) Jak daleko je displej od Arduina (je také v té plechové skříni, nebo desítky metrů daleko)?

2) Pokud je displej daleko, jakým způsobem ho máš připojený (paralelní komunikace / I2C / RS485 ...)?

3) Zkusil jsi místo PC zdroje použít nějaký akumulátor (baterii), který by nebyl spojený se sítí?

4) Dráty od teplotních čidel jsou (dlouhé / krátké), (stíněné / nestíněné)?


Offline B316com

  • Bastlíř začátečník
  • *
  • Příspěvků: 6
Re:Rušení
« Odpověď #2 kdy: Září 25, 2015, 18:16:39 odpoledne »
Ahoj a díky za reakci.
Lcd je z boku rozvadeče cca 5cm od mega 2560, paralelní komunikací přes kroucený UTP kabel který má asi 10cm,    čidla mám zapojené dvě přes UTP ty jsou pouze na vzdálenost cca 2m a u ostatních jsem dal stíněný ale pouze datový a napájení nestíněnou dvoulinkou. S těmi jsem měl také problémy z rušením ale stínění to vyřešilo.
Napájení přes baterii jsem nezkoušel.
Rušení LCD by šlo přehlédnout to jsem častečně vyřešil programem že se po 20s obnovuje, ale zaseknutí celého programu to už je horší, A ruší to opravdu všechno dokonce kontakty z relé karty, přítom mají zátěž pouze oběhového čerpadla.
Zkoušel jsem i watchdog do programu ale bez efektu, nevím jestli ho vůbec moje mega má? Někde jsem se dočetl že ho některé tipy neměli.

Offline posjirka

  • Zkušený bastlíř
  • ****
  • Příspěvků: 434
Re:Rušení
« Odpověď #3 kdy: Září 25, 2015, 18:34:48 odpoledne »
Ahoj,
mě napadá, že ai používáš parazitní napájení podle te dvoulinky) což není ideální a  myslím si že se ti dostávají špičky na vstupiy arduina. Ten LCD opravdu je velmi těžké zarušit. Spíš to budou chyba v arduinu ze ěpiček na vstupu. Zkusil bych být tebou dát na vstupy diody proti zemia +5V nebo zenerovy diody 5V1 proti zemi. Dalším krokem je 100pF kondenzátor na vstupu proti zemi. Bateriové napájení je taky dobrý nápad. Navíc bych uzemnil zem Arduina, jinak je  stínění trochu zbytečné.
budeš to muset asi postupně znovuzapojit a sledovat kde se ti to začně zarušovat.

Offline astromik

  • Pokročilý bastlíř
  • ***
  • Příspěvků: 118
Re:Rušení
« Odpověď #4 kdy: Září 25, 2015, 21:56:50 odpoledne »
V těch 10cm drátech od displeje problém nebude. (Původně jsem předpokládal, že ten displej máš někde v obýváku a Arduino ve sklepě u kotle.)


Postupoval bych tedy následovně:

Úplně odpojit čidla od Arduina.
 Program upravit tak, aby se i bez čidel něco zobrazovalo na displeji.
 
 Když to pomůže, tak pořádně odstínit čidla (i s napájením), a provést nějaké ty ochrany vstupů, co navrhoval "posjirka".
  Já bych možná přidal i nějaké filtrační tlumivky v sérii mezi vstup Arduina a teploměr.


Když odpojení čidel nepomůže, tak zkusit tu baterii místo zdroje.

Spínané zdroje dělají občas problémy. Mezi svorkou mínus a PE může být i několik desítek voltů.
Nejsem si ale jistý, jestli je v pořádku to mínus zdroje natvrdo spojit s kostrou rozvaděče.
Nevím, jak se pak ten počítačový zdroj bude chovat, a jak se s tím vyrovná třeba proudový chránič, když mu část proudu odteče přes PE do země.
 
« Poslední změna: Září 25, 2015, 22:00:34 odpoledne od astromik »

Offline posjirka

  • Zkušený bastlíř
  • ****
  • Příspěvků: 434
Re:Rušení
« Odpověď #5 kdy: Září 26, 2015, 14:45:05 odpoledne »
PC zdroje jsou pěkný potvory.
Nevím jak moc je starý, ale já je pravidelně co 5 let měním i s PC. Prostě začně dělat vyšší napětí než je potřeba, + prachem zaškvařený chladiče atd. :)
spojení země zdroje a PE by něml být problém. pokud tam bude nějáký svod => okamžitě rozdupat a vyhodit do ...
Od toho je to galvanicky oddělený zdroj. Pokud má svod je zdroj porouchaný a životu nebezpečný. Proto se nesmí používat autotransformátory (viz nejstarší televize).

Offline rob.brno

  • Bastlíř začátečník
  • *
  • Příspěvků: 23
Re:Rušení
« Odpověď #6 kdy: Prosinec 20, 2015, 12:25:48 odpoledne »
Budto se ti rušení šíří napájením, vstupy nebo výstupy.
- napájením - vyhladit napájení přes tlumivku
- vstupy - s DS18B2A - toho asi moc neuděláš - komunikace funguje bez potíží?
- výstupy - od spínání relé - je na cívce v závěrném směru ochranná dioda?

Chystám se časem na něco podobného. Řešil jsi tam nějak ekviterm?
« Poslední změna: Prosinec 20, 2015, 12:27:47 odpoledne od rob.brno »

Offline B316com

  • Bastlíř začátečník
  • *
  • Příspěvků: 6
Re:Rušení
« Odpověď #7 kdy: Prosinec 20, 2015, 14:03:46 odpoledne »
Ahoj,
rušení uz jsem vyresil castecne uzemnenim skrine na GND vystup zdroje a dale doplnenim  SSR na cerpadla, servo ventily jsem nechal pres mechanik.rele, ty jsou samozrejme pres optocleny ale i tak se mi to rusilo.
Ekvitermni regulaci jsem zatim nezkousel, mam pouze termostaticky smesovac. Zatim jsem s tim spokojen jak to funguje ale porad neco dodelavam, to asi budu uz porad, nebylo by to ono koupit si hotovou regulaci :D Chtel bych jeste doplnit casovou zakladnu a ethernet shield.. snad se to nekdy podari.
Tak preji Vam at se to taky podari a funguje vse jak ma :)
« Poslední změna: Prosinec 20, 2015, 16:53:53 odpoledne od B316com »

Offline posjirka

  • Zkušený bastlíř
  • ****
  • Příspěvků: 434
Re:Rušení
« Odpověď #8 kdy: Prosinec 20, 2015, 21:59:46 odpoledne »
dnes je celkem moderni mit doma sit cidel pripojenych pres wifi. mozna by to tvuj problem vyresili. udelat co cidlo to jeden mikroplc a posilat data do master plc s regulaci. jeste me napadlo ... nevim jestli jsem to uz nekde neresil ... oddelit napajeni cide, plc a rele. proste pro kazdou cast zlast napajeni a vs uzemnit v JEDNOM bode. opovaz se delat si zemniho pavouka. pak to prave chyta ruchy vsude mozne. i 5 cm dratku pak dela svy. vse uzemnit v 1 bode a to na vystupu zdroje .

David0306

  • Host
Re:Rušení
« Odpověď #9 kdy: Leden 08, 2019, 17:03:35 odpoledne »
Ahoj, mám podobný problém s kombinací Arduino, LCD displej 20x4 znaky zapojený přes I2C a desky s 8 relé. Potom samozřejmě spousta vstupů z mechanických snmačů, vystupů z panelu ovládání, výstupy jsou z Arduino jsou i přes tranzistory (např do frekvenčního měniče) a celé to tvoří řídící systém obráběcího stroje. Po zprovoznění se deska vždy zasekla během několika minut. S odstíněním všech vodičů jsem si práci nedával, protože jsem využil původní vodiče a snímače starého obráběcího stroje, které fungují. Zjistil jsem, že když je LCD displej odpojený, tak se deska nikdy (opravdu nikdy za rok používání) nezasekla. Po připojení LCD se zasekne vždy. Nyní bych rád problém odstranil, máte nějaké tipy jak ošetřeit patrně linku mezi uPC a LCD aby k problému nedocházelo?
Nápady o napájení baterií, nebo stínění všech vstupů nepovažuji za dobré. Napájení zajišťuji uzeměným minus pólem galvanicky odděleného 12V zdroje, který následně stabilizuji na 7V a napájím s tím všechny zařízení. Uzeměn je též kontakt GND na desce a všech komponentech, ovládací panel a v podstatě celý stroj.

Děkuji za odpovědi

Offline posjirka

  • Zkušený bastlíř
  • ****
  • Příspěvků: 434
Re:Rušení
« Odpověď #10 kdy: Leden 09, 2019, 07:58:35 dopoledne »
pokud se jedná o obráběcí stroj ta je velmi pravděpodobné, že má motory na stř.230V/400V.
To je vcelku dost veliký zdroj možného rušení nebo indkovaného přepětí.
Arduino nemá žádnou ochranu proti přepětí a to je právě jeho největší problém při reálném nasazení.
V podstatě můžu poradit jen 5 věci:
- zkrátit kabely na minimum a žádné smyčky jako "rezerva"
- vložit arduino i LCD do kovové krabičky a tu uzemnit.
- použit stíněné kabely i pro krátké trasy (rozuměj od 10cm víc)
- dát na vstupy Arduina ochranné zenerovy diody (v řadě je 5V1 tedy 5,1 V). Zapojují se katadou na pin Arduina anodou na zem případě se doplnuje o kondenzátor pro eliminaci vyšších frekvencí:
https://goo.gl/images/HnSzRi
https://goo.gl/images/MERw7B
- poslední doporučení je oddělit galvanicky čidla od Arduina. Pokud používáš digitální čidla je to v pohodě, použiješ optočlen jako oddělovač a můžeš ho v případě problémů ještě zatížit odporem aby byl víc odolný proti náhodnému rušení.

Ono to že ti kolabuje Arduino při připojení LCD nemusí ještě znamenat, že právě tady je zdroj problému. Můžeš mít rušení nekde jinde, kde ho programově nezachytíš, nebo ti nevadí/nevíš o něm a LCD je už jen ta legendární "poslední kapka".