duinozone.cz - Arduino a Raspberry fórum

Autor Téma: Naprogramování - měření napětí a proudu  (Přečteno 11190 krát)

Offline Blesk

  • Bastlíř začátečník
  • *
  • Příspěvků: 3
Naprogramování - měření napětí a proudu
« kdy: Leden 03, 2013, 16:43:42 odpoledne »
Dobrý den, chci si koupit arduino, přesně tenhle: http://www.ebay.com/itm/NEW-UNO-ATMEGA328P-PU-ATMEGA8U2-BOARD-USB-Cable-For-Arduino-2011-version-/190750349220?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2c699b57a4 a k tomu ethernet http://www.ebay.com/itm/New-ENC28J60-Ethernet-LAN-Network-Module-Schematic-For-Arduino-51-AVR-LPC-STM32-/350585962026?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item51a08d3e2a + http://www.ebay.com/itm/New-design-20A-range-Current-Sensor-Module-ACS712-Module-Arduino-module-ACS712T-/181026550196?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2a2605f1b4 (Ještě dodám, že jsem úplný začátečník v programování)

Jde mi o to, že mám solární panely a k nim chodím jednou týdně. Potřeboval bych aby mi to vypisovalo na internet  napětí a proud (Nevím jestli musím taky koupit na napětí modul nebo to jde odměřit na pinech.) Našel by se tady někdo kdo by to uměl naprogramovat ? Jestli jsou ty součástky k sobě ? Velice děkuji (Nevím jestli se sem můžou dávat odkazy, v pravidlech jsem to nenašel) Jestli se musí za naprogramování něco zaplatit, tak i zaplatím.

burdas

  • Host
Re:Naprogramování - měření napětí a proudu
« Odpověď #1 kdy: Leden 03, 2013, 21:12:39 odpoledne »
podívej se sem: http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=61&t=268&p=12536#p12536 zde je to popsáno a k dispozici

Offline Radek Buš

  • Bastlíř začátečník
  • *
  • Příspěvků: 47
  • Nic není nemožné :-)
    • Roboti.4fan.cz
Re:Naprogramování - měření napětí a proudu
« Odpověď #2 kdy: Únor 24, 2013, 21:30:13 odpoledne »
Měřit napětí i proud je jednoduché napětí. Bych možná nabídly tykání ;)ahoj já jsem Radek.
Vzhledem k tomu co jsem koukal za odkazy tak změřit napětí se zrealizuje pomocí přesného bočníku což znamená že měříš úbytek napětí na 2 rezistorech a podle toho můžeš změřit třeba 20V ale na škálové stupnici od 0 do 5V :) proud propojíš skrz ten modul co jsme viděl na měření proudu do 20A a ten ti posílá také pravděpodobně analogový výstup tam bude a ten přijmeš analogem na arduinu a dále zpracuješ. :) Jen hádám... musel bych se na to více kouknout. Nicméně program případně klidně napíšu. Bočník spočítáme.. rozhodně nebude velký problém ;)

S pozdravem
Kutil Radek Buš
S pozdarem
Kutil Radek Buš

Offline Blesk

  • Bastlíř začátečník
  • *
  • Příspěvků: 3
Re:Naprogramování - měření napětí a proudu
« Odpověď #3 kdy: Únor 24, 2013, 22:28:53 odpoledne »
Zdar Radku já jsem Honza :-)
 Už mám objednaný arduino uno + ethernet shield w5100. Přes email mi radí jeden pán a řekl že bude lepší, když nejdříve začnu od rozblikání LED atd. abych to pochopil. Čekám až to dojde a zkusím postavit dělič na napětí a logování na net. Když tak jen jestli by si mi mohl poradit jak vypočítat ten dělič. Vstupní napětí bude max kolem 23V, jediný co jsem zatím pochopil, tak analog počítá od 1-1023 a to vlastně jakoby určuje přesnost. Jinak dík za pomoc.

Offline Radek Buš

  • Bastlíř začátečník
  • *
  • Příspěvků: 47
  • Nic není nemožné :-)
    • Roboti.4fan.cz
Re:Naprogramování - měření napětí a proudu
« Odpověď #4 kdy: Únor 25, 2013, 10:42:16 dopoledne »
no pán z mailu má pravdu :D určitě to bdue pro tebe záživnější když bdueš postupovat postupně..
sám ještě nemám ten ethernet ikdyž o tom uvažuji, ale když jsme vyděl examply tak mě celkem přešla chuť to už je doopravdy vyšší liga.. nicméně zkusit se má vše ;)
s tím ti tedy bohužel neporadím.
Bočník se tvoří ze 3 rezistorů
2 jsou paralelně  (R2 a R3) a ty 2 jsou seriově ke třetímu R1
spočetl jsem nějak s tím že vstupní napětí bdue 24V a výstup chceme 5V cca
vychází to asi takto:
R1 - 91kOhm
R2 - 24kOhm
R3 - 100kOhm

vstup je před rezistorem R1 a výstup je na uzlu serioparalelrního zapojení mezi R1 R2 a R3
mělo by to vycházet že při 24V tam bude 5,9V
tím pádem při 23V bude napětí na výstupu 4,8V
S pozdarem
Kutil Radek Buš

Offline Radek Buš

  • Bastlíř začátečník
  • *
  • Příspěvků: 47
  • Nic není nemožné :-)
    • Roboti.4fan.cz
Re:Naprogramování - měření napětí a proudu
« Odpověď #5 kdy: Únor 25, 2013, 10:45:19 dopoledne »
a pokud jsi doopravdy začátečník tak doporučím a přihřeju si polívčičku :D
Můj web: http://www.roboti.4fan.cz

Jsou tam rozdělené sekce začátečním pokročilý atd.. s nějakými těmi základními funkcemi a strukturami přičemž ej tma vše vysvětleno. Určitě zkoukni i Tutoriály.
budu rád když zanecháš komenty, liky, sdílení a doporučení dál.
:)
S pozdarem
Kutil Radek Buš

Marek

  • Host
Re:Naprogramování - měření napětí a proudu
« Odpověď #6 kdy: Květen 24, 2013, 12:48:05 odpoledne »
Ahoj,

odkazy na webu mas nefunkcni......?

nicmene k tematu... trapi me stejny problem s merenim napeti a proudu na baterii u solarniho systemu pro napajeni urciteho zarizeni...
uz to nekdo dotahl do zdarneho konce?
muzu  i neco fin. prispet kdyby nekdo nabidl hotove reseni na arduinu s pripadnymi zdrojaky atse to da dale vyvijet a rozsirovat atd...
(idelalni aby to pak slo kontrolovat pres mobil s androidem..)

-marek-


a pokud jsi doopravdy začátečník tak doporučím a přihřeju si polívčičku :D
Můj web: http://www.roboti.4fan.cz

Jsou tam rozdělené sekce začátečním pokročilý atd.. s nějakými těmi základními funkcemi a strukturami přičemž ej tma vše vysvětleno. Určitě zkoukni i Tutoriály.
budu rád když zanecháš komenty, liky, sdílení a doporučení dál.
:)

Offline Radek Buš

  • Bastlíř začátečník
  • *
  • Příspěvků: 47
  • Nic není nemožné :-)
    • Roboti.4fan.cz
Re:Naprogramování - měření napětí a proudu
« Odpověď #7 kdy: Květen 24, 2013, 13:03:38 odpoledne »
Odkazy jsou funkční jen nesmíš klikat na hlavičku... nevím proč to tak je :(
S pozdarem
Kutil Radek Buš