duinozone.cz - Arduino a Raspberry fórum

Autor Téma: Krokové motory z tiskárny  (Přečteno 15388 krát)

Offline vivaz

  • Bastlíř začátečník
  • *
  • Příspěvků: 4
Krokové motory z tiskárny
« kdy: Listopad 06, 2012, 17:11:52 odpoledne »
Zdravím všechny na tomto fóru. Měl bych dotaz, jestli někdo nemáte zkušenosti s krokovým motorem z tiskárny. Už nějaký pátek se mi povalují doma a je mi líto je vyhodit. Jak velkou mají sílu? Zvládne je rozpohybovat arduino? Arduino mám teprve týden a chtěl bych s ním postavit nějaký robovozidlo, dají se tyhle motory použít jako pohon??
Pro názornost foto:




Offline Yenda

  • Administrator
  • Bastlíř začátečník
  • *****
  • Příspěvků: 30
    • VATES - posedové vaky
Re:Krokové motory z tiskárny
« Odpověď #1 kdy: Listopad 06, 2012, 21:38:17 odpoledne »
Ahoj, Arduino bezproblému zvládne řídit tyto motory, je pro ně vytvořená knihovna. Pro pohon robovozida se nehodí, většinou potřebují vyšší napětí (jinak nemají sílu) a mají velký odběr proudu.

Offline tester

  • Bastlíř začátečník
  • *
  • Příspěvků: 1
Re:Krokové motory z tiskárny
« Odpověď #2 kdy: Listopad 07, 2012, 18:14:10 odpoledne »
Jen bych dodal, že mezi arduino a motor musíš zapojit něco, co bude spínat proud do motoru (budič). Stačí použít tranzistory nebo tranzistorové pole (U2004) - pro unipolární krokový motor. Případně H můstek pro bipolární krokový motor. Gůůgl napoví...  ;)
Jinak tyhle krokáče mají většinou dost hrubý krok, ve starých jehlčkových tiskárnách se dají najít lepší motory (ty hranaté) - dají se použít třeba na 3D tiskárnu, plotr, nebo nějaký mini cnc-čko.
« Poslední změna: Listopad 07, 2012, 18:20:49 odpoledne od tester »

Offline Karya

  • Bastlíř začátečník
  • *
  • Příspěvků: 2
Re:Krokové motory z tiskárny
« Odpověď #3 kdy: Listopad 10, 2012, 15:33:01 odpoledne »
Mam doma niejake este motorky hranate.Ak by bol zaujem napiste email.Karol

Offline Radek Buš

  • Bastlíř začátečník
  • *
  • Příspěvků: 47
  • Nic není nemožné :-)
    • Roboti.4fan.cz
Re:Krokové motory z tiskárny
« Odpověď #4 kdy: Listopad 11, 2012, 08:38:57 dopoledne »
S krokovými motory jsem také zkusil udělat jeden pokus, a nedopadlo to bohužel příliš dobře. Na motory jsme ihned dal kola a domníval jsme se že to prostě utáhnou... Bohužel přeskakují póly uvnitř krokového motoru a z původní rychlosti co jsme si bláhově myslel cca 1,3 metru za vteřinu jsem z toho dostal tak 10 cm za vteřinu :( je to smutné měl to být přesný rychlík :D možná by nebylo na škodu zvážit zpřevodování a nebo je snad napájet ještě více než 12V baterií? :) Také se rád přiučím.
Ale asi bych závěrem dodal že krokáč na podvozku by byl doopravdy super věc protože budete mít naprostou přesnost pohybu, ale pokud se nepřenese z kol na zem tak je to na nic... je potřeba mít hodně silný krokový motor.

a také myslím záleží dost na tom jemném kroku. protože pak ten pól musí táhnout o to menší sílu. ;) což znamená že pokud máte kolem dokola 25 polu tka to pujede určitě hůř než když jich bude dokola 100 :)
« Poslední změna: Listopad 11, 2012, 08:41:41 dopoledne od Radek Buš »
S pozdarem
Kutil Radek Buš

Offline Vlastimil Slinták

  • Bastlíř začátečník
  • *
  • Příspěvků: 3
    • uArt.cz
Re:Krokové motory z tiskárny
« Odpověď #5 kdy: Listopad 12, 2012, 14:11:41 odpoledne »
Také bych upozornil na fakt, na který hodně lidí zapomíná -- krokové motory odebírají proud i když jsou v klidu (nepohybují se). Neustále do cívek teče klidový proud, který rozhodně není zanedbatelný, pokud ti jde o životnost baterie robota.

Osobně bych jako pohon k robotu volil "obyčejný" DC motorek, který se snáze řídí (regulace otáček např. pomocí PWM, což ATMegy resp. Arduino umí) a má mnohdy menší nároky na proud. Nevýhodou je nutnost měřit polohu robota jinak, než pomocí kroků u krokového motoru.

Offline Radek Buš

  • Bastlíř začátečník
  • *
  • Příspěvků: 47
  • Nic není nemožné :-)
    • Roboti.4fan.cz
Re:Krokové motory z tiskárny
« Odpověď #6 kdy: Listopad 13, 2012, 20:12:09 odpoledne »
No právě z toho důvodu je lepší použití krokového motoru. Ovšem jsou zde problémy s tím přenosem. Ikdyž asi zkusím ještě tne co mám s těmi 100 kroky na otáčku.
S pozdarem
Kutil Radek Buš

Offline kutilak

  • Bastlíř začátečník
  • *
  • Příspěvků: 25
Re:Krokové motory z tiskárny
« Odpověď #7 kdy: Prosinec 21, 2012, 14:15:52 odpoledne »
Ahoj lidi , jinak mimochodem , pokud chcete získat ty hranatý krokáče , tak jsou , jak už tu bylo řečeno v tiskárnách a potom bývají ve starých 5,25 palcových floppynách .. jsou tam ty stejný jako v tiskárnách  :)
S něčím vám poradím a něco si naopak nechám poradit :)

Slávek

  • Host
Re:Krokové motory z tiskárny
« Odpověď #8 kdy: Únor 07, 2013, 11:44:34 dopoledne »
No jo, ale kde v roce 2013 sehnat starý 5,25" flopyny? Máš nějakej zdroj na ně? U nás už všechny PC bazary skončily.
Slávek. Brno

Offline kutilak

  • Bastlíř začátečník
  • *
  • Příspěvků: 25
Re:Krokové motory z tiskárny
« Odpověď #9 kdy: Únor 07, 2013, 15:45:00 odpoledne »
tak přímo zdroje nemam .. ale zkus se kouknout na netu .. určitě se pár lidí najde co prodávaj na aukru nebo na bazoši či podobných stránkách nějáke to historické PC za pár korun :) ... vemeš si z toho akorát zdroj , disketovku , možná nějakej stabilizátor a pár součástek , plech ti ve zběru vemou a elektroniku vyhodíš .. jednoduchý...
S něčím vám poradím a něco si naopak nechám poradit :)

Offline mcbig

  • Bastlíř začátečník
  • *
  • Příspěvků: 3
    • Zeropage.cz
Re:Krokové motory z tiskárny
« Odpověď #10 kdy: Duben 19, 2013, 17:15:45 odpoledne »
Zdravím,

podělím se o své zkušenosti:
1) krokové motorky (jako sou na fotce) jsou AVRkem normálně ovladatelný, a ULN2803 je normálně zvládá, problém je trochu s dokumentací. K tomu svému (asi z HPčkový ingoustovky) sem sice našel, ale špatně sem na to šel s napětím. Naštěstí ten motor vydržel i 18V, ale jinak 5V bylo dostatečných. Poučení pro ostatní, s voltama na to jít od malých hodnot a přidávat, někdy to stačí

2) tyto krokové motory mají velmi málo kroků na otočení o 360°, takže to je dost sko-ko-vý, a na plynulejší pohyb se to moc nehodí, leda to ještě víc zpřevodovat, ale to bude ještě pomalejší....

3) ty hranaté motorky z mechanik sou super, sou docela jemné, ale 5V je pro ně docela málo, chce to jim přidat, ... zkoušel sem je při 9ti voltech a nebo ještě lépe v takovém tom zapojení kdy sou sepnuty dva póly najednou... to už mají docela sílu. S těma klasickýma NEMA 17 se to ale nedá srovnat, nehledě na to že jsou unipolární. Ty velké, drahé (400Kč+) co se dávají do 3D tiskáren sou bipolární, takže se malinko jinak ovládají / zapojují a sou i silnější.

Offline kutilak

  • Bastlíř začátečník
  • *
  • Příspěvků: 25
Re:Krokové motory z tiskárny
« Odpověď #11 kdy: Duben 19, 2013, 17:46:39 odpoledne »
motory které jsou z těch mechanik se oběvují velmi podobné i v tiskárnách .. bývají ve starých epsonkách :) já jim pouštim 12V a opravdu to stačí .. stejnak neběžej dýl jak 10 minut a když se na ně fouká větrákem tak je to v pohodě :) jinak s tim zpřevodováním ... spíš to vidim na driver s mikrokrokem .. docela dobře s nim fungujou a rozdělit jeden krok na 16 kroků je paráda :) .. dokonce maj i vyšší tah .. a jestli se jedná o bipolární nebo unipolární bych nějak neřešil .. ten vyvedenej střed stejně nepoužívám .. jde jen o to že driver musí pro bi polární podporovat i obracení fází do záporu ... stavim si driver s TB6560 na mini CNC a jeden takovej prototip mam postavenej ... není to ani drahý a funguje to bezvadně :) mohu jen doporučit .. kdyžtak se se mnou můžete ohledně toho driveru poradit co a jak ...
S něčím vám poradím a něco si naopak nechám poradit :)

Offline mcbig

  • Bastlíř začátečník
  • *
  • Příspěvků: 3
    • Zeropage.cz
Re:Krokové motory z tiskárny
« Odpověď #12 kdy: Duben 19, 2013, 18:16:50 odpoledne »
Tak ty mikrokroky mě zajímají. Jak to funguje ? Nějak si to neumím představit, nebo je to jen trik s časováním.

Leda by se do dalšího pólu pomalinku přidávalo, a z předchozího ubíralo. Což zní dokonce reálně, a jestli to funguje nějak rozumně tak je to bomba ! :) To by mě asi jen tak nenapadlo ...

Offline kutilak

  • Bastlíř začátečník
  • *
  • Příspěvků: 25
Re:Krokové motory z tiskárny
« Odpověď #13 kdy: Duben 19, 2013, 19:26:04 odpoledne »
ano .. mikrokrokování prolíná jednotlivý průběhy pomocí PWM .. funguje to tak že do driveru se pouští vždycky jeden puls s náběžnou hranou na kterou driver reaguje tím že udělá krok ... ale ten je moc hrubý .. tudíš já mam TB6560 integráče (doporučuju se kouknout na netu do datasheetu :) ) tam se daj jumpery který aktivujou funkci mikrokroku a místo jednoho kroku při jednom pulzu udělá jednu šestnáctinu kroku tím že začne o nějakym malim procentu pouštět PWM do další cívky .. nakonec při provedení 16ti mikrokroků neboli jednoho celého kroku to vypadá jeko taková zubatá sinusovka :) ... v tom datasheetu to je i nakreslený ... pro stejnou rychlost se musí použít 16x víc pulzů ale pohyb je plynulejší a díky tomu že se to má sinusový průběh tak se točí i ten motor rychleji :)
S něčím vám poradím a něco si naopak nechám poradit :)