duinozone.cz - Arduino a Raspberry fórum

Autor Téma: Arduino Volt-Ammeter  (Přečteno 7238 krát)

Martas

  • Host
Arduino Volt-Ammeter
« kdy: Září 24, 2014, 12:10:52 odpoledne »
Ahoj!
Postavil jsem měřidlo dle tohoto odkazu http://rexpirando.blogspot.cz/2011/03/arduino-volt-ammeter-final-part-printed.html,které bych chtěl použít ve stabilizovaném regulovaném zdroji(alespoň takový byl původní
záměr). Při testování se zátěží mi funguje kalibrace napětí i proudu(přes tlačítka),ale pokud změním na vstupu napětí(to modul ukazuje správně) tak se mi sice změní i hodnota proudu,ovšem ne na hodnotu kterou to má ukazovat(kontroluji to multimetrem). Modul napájím 9V baterii a na vstup přívádím napětí z regulovaného zdroje.
 Takže nevím,co dělám špatně,respektive jestli tento modul nepracuje pouze s konstantním napětím,nebo co??
Moc zkušeností v tomto nemám,tak zatím jen tak laboruji.
Děkuji za event. nějakou radu
Martin

Martas

  • Host
Re:Arduino Volt-Ammeter
« Odpověď #1 kdy: Září 25, 2014, 02:28:48 dopoledne »
Tak jsem nějak pomocí překladače přelouskal diskuzi v portugalštině a dozvěfěl se,že
ty odchylky se projevují díky velkému rozsahu měřění 0-10A.
 Tak vysoký rozsah nepotřebuji(stačí do 3A),tak mě napadlo,pokud změním bočník  0.47 R za jinou hodnotu,tak snížím sice rozsah měření ,ale zároveň ho zpřesním.
Je to správná myšlenka,nebo plácám nesmysli?

Offline posjirka

  • Zkušený bastlíř
  • ****
  • Příspěvků: 433
Re:Arduino Volt-Ammeter
« Odpověď #2 kdy: Říjen 01, 2014, 21:07:39 odpoledne »
Ahoj,
je to trochu neštastné řešení. Když se na to schéma podíváš tak na výstupu se ti mění napětí v závislosti na velikosti protékajícího proudu. na tom odporu 0,47R máš při 2 A ztrátu 1V. Nestudoval jsem přesně program, ale pochybuji, že má toto kompenzováno.
Snížení rozsahu by asi pomohlo, ale radši bych použil něco na bázi Hallovy soundy. Tyto moduly mají minimální vnitřní odpor (v rádech miliOhmů) a jsou relativně přesné.
Navíc stojí pár korun a má rozsah 0-2A až 0-10A podle použitého IO.

Martin

  • Host
Re:Arduino Volt-Ammeter
« Odpověď #3 kdy: Říjen 02, 2014, 21:55:44 odpoledne »
Ahoj!
Děkuji za informaci.Jak jsem psal nejsem,žádný odborník,takže tohle mi nedošlo(spíš jsem netušil,že je to možné),
ale jak jsem to proměřoval je to tak. Ona se tam dá sice provést jakási kalibrace výstupního napětí,ale ta se zřejmě,
při různém proudovém zatížení bude měnit,pokud to dobře chápu.

Ještě taková hloupá otázka....,jak se ten úbytek napětí s ohledem na zátěž
počítá...je to U = I*R ? Já jsem totiž celý ten program od začátku vytvořil znova a podle svého a možná bych tu kompenzaci do toho ještě dostal,
pokud to tedy nějak nevadí tomu zařízení jako celku(tím myslím ten úbytek napětí).
Samozřejmě tu možnost pořídit si modul s Hallovou sondou jsem původně také zvažoval (cca 150Kč),ale potom
se mi zalíbilo tohle řešení jako celku,to jsem ovšem netušil,že to má takovýhle háček.
Takže bych rád to zkusil nějak doladit pokud to půjde programově,jestli je tedy ten úbytek napětí předem možno dopočítávat

Offline posjirka

  • Zkušený bastlíř
  • ****
  • Příspěvků: 433
Re:Arduino Volt-Ammeter
« Odpověď #4 kdy: Říjen 02, 2014, 22:04:13 odpoledne »
Ahoj,
ano vzoreček máš správně. U = I x R  (v jednotkách Volt = Amper x Ohm)
Kalibrace se dá v pohodo provést. Asi bych to udělal takto:
- změř a vypočítej napětí zdroje např. 10V
- změř a vypočítej Proud nap.0,5A
- z proudu vypočítej ubytek napět - pro 0,47Ohm a 0,5 A = 0,235V
- odečti  napětí zdroje - ubytek napěti. př. 10V - 0,235V = 9,745V

dej si pozor na použití jednotek v Arduinu. Když použiješ INT tak budeš počítat s celým číslem a nemusí ti to vycházet.

Musím uznat že je to vcelku dobrý projektík a hlavně chválím nápad.

teď to myslím dobře - Takový práce a přitom taková blbost :)

Tak a´t ti to výjde.
jirka

Offline posjirka

  • Zkušený bastlíř
  • ****
  • Příspěvků: 433
Re:Arduino Volt-Ammeter
« Odpověď #5 kdy: Říjen 02, 2014, 22:10:45 odpoledne »
ještě mě napadlo:
pro tyto apliakce je velmi vhodné použít funkci MAP:   http://arduino.cc/en/reference/map
Nevím jestli jí máš použitou,ale zjdnodušila by ti život.
Ve výsledku zadáš jaká minimální napěřená hodnota se rovná jakému napěti, to samé s maximem a zadáš mu co jsi naměříl.
př. analogvý výstup = 0 (0V), =1023 (20V)
aktuálně jsi na analogovém vstupu naměřil hodnotu 50
tak vzoreček by měl vypadat asi  takto:
x = map(50, 0, 1023, 0, 20); 

funguje to pouze lineárně, takže žádný sinus/cosínus/ logaritmy atd se bohužel nekonají

Martin

  • Host
Re:Arduino Volt-Ammeter
« Odpověď #6 kdy: Říjen 02, 2014, 22:48:17 odpoledne »
Děkuji!
Právě jsem to zkoušel jestli má myšlenka byla správná a postupoval jsem,i tak jak popisuješ Ty.
 Akorát jsem se dostal s hodnotou odporu na nějakou hodnotu 1.2. Můžete to být
nějakýma přechodovýma odporama,že se ten odpor po cestě nasčítal až tak?? Testuju to na takovým "krysím hnízdě" ,nepájivé pole apod.
Ale potom už to funguje docela přesně v celém rozsahu a i při různých zátěžích.
Co se týče funkce map v arduinu,tak tu tam používám, ano a hodnotu počítám jako float(s přesností desetinného místa)
Takže to jsem rád,že jsi mi mojí úvahu potvrdil a neplácal jsem nějaké kraviny!!!
Tak to snad nějak doplácám do konce.
Ještě jednou děkuji

Offline posjirka

  • Zkušený bastlíř
  • ****
  • Příspěvků: 433
Re:Arduino Volt-Ammeter
« Odpověď #7 kdy: Říjen 04, 2014, 18:11:19 odpoledne »
obávám se že odpor bude pořád 0,47R. Přechodové odpory jsou většinou v řádech 0,1Ohm, nebo nemáš některý drát dotažený a pak ti stoupne na desítky Ohmu. Pravděpodobnější vysvětlení je, že používáš levný měřák tak za 200-1000kč. Ty většinou nemají kompenzovanou nulu a ukazuijí tak o 0,8 Ohmů víc. Normálně si toho nevšimneš protože měříš 100 Ohmů a víc. Zkus si změřit kolik mají samotné hroty / změř zkrat hrotů /. musím říct, že mě ta představa V/A metru láká čím dál tím víc a začínám mít choutky udělat celý zdroj řízený Arduinem. PWM je lineární a má 255 kroků, takže pro 24V je to cca 0,1V citlivost. spíš mám obavy z rychlosti proudové posjistky... no uvidíme zatím mám aktivní projekt DINUDINA a pracuju na něm už 2 rok. Né že bych se flákal ,ale mám už asi 25 verzi a pokaždý mě pak napadně něco lepšího ... jestli se chceš podívat na 2 měsíce starý model : http://posjirka.pise.cz/
dílu zdar

Martin

  • Host
Re:Arduino Volt-Ammeter
« Odpověď #8 kdy: Říjen 05, 2014, 01:19:47 dopoledne »
No právě,že to mám pospojovaný tak nějak všelijak,krokosvorky,háčky atd.,tak by mě ani
nepřekvapilo,že mi tam nějaké ty "ohmíky" naskočí!!!
Ale podstatné je,že to dá zřejmě ve finále nějak doladit.
Program mám pro LCD 20x4(i když dneska jsem pokukoval i po TFT displeji,u toho LCD
je celkem drobná velikost písma. toho TFT se dá velikost fotu nastavit.

 Napětí kalibruji refer.napětím,alespoň myslím,
že se tomu tak říká a zárověň je možné doladit hodnoty rezistoru na předřadníku(pokud jsou nepřesné.
Funkci map používám při odměřování proudu,i když by to samozřejmě šlo i pro napětí,
jak jsi psal výše. Chtěl bych do toho naprogramovat i nějaké čidla pro snímání teploty
na výkonnových tranzistorech-chladiči a následné nastavení hraničních teplot také pomocí menu atd.
Je to zatím můj první projekt,tak to nějak dávám pomalu dohromady,ale zatím to jde lépe
než jsem čekal,ovládání a posun v menu a to vše za pomocí 3 tlačítek,ale pouze na jeden PIN,
Chtěl jsem ušetřit nějaký ten pin .kdyby bylo potřeba.
Samozřejmě znalci by se z toho programu chytali nejspíš za hlavu,ale pro mě je podstatné,
že vypadá,že to i funguje a upravit to jde vždycky. Chtěl bych nějak dodělat ještě možnost zvýšit "citlivost"  při nižších proudových odběrech ,přepnutím do menšího rozsahu třeba do 1A. Takto jak to je, do cca 40 mA
trochu neohrabané. Ale zatím nevím jak toho docílit,musím něco nastudovat.

Pravdou je,že dnes se dá zdroj pořídit i za menší peniz,než na kolik vyjde toto samokutilství,
ale beru to jako výzvu,zda to dokážu a rozšíření obzoru.

Co se týče počtu různých verzí na projektu,tak to taky znám,prostě pořád je co dodělávat a vylepšovat.
Měl jsem stejný problém jako Ty s připojením LCD přes I2C a vyzkoušel asi 6 knihovem než jsem
našel tu pro mě fungující. Také držím palce a ať se daří......
 

Martas

  • Host
Re:Arduino Volt-Ammeter
« Odpověď #9 kdy: Říjen 17, 2014, 10:42:49 dopoledne »
Ahoj!
Tak jsem zde opět. Dal jsem do kupy zdroj i AV_meter,všechno tak nějak funguje,
ale pořád se mi nelíbí ten úbytek napětí.Je nějaká možnost jak ten proud měřit jinak?

Mám podobné řešení jako je v tomto odkazu http://svetelektro.com/clanky/dvojity-laboratorny-zdroj-350.html,
akorát to programuji přes adruino. Zajímalo by mě jakým způsobem tady řeší odměřování proudu v tomto případě(nějak to z toho
 nemůžu vydedukovat)  a jestli nejde měřit ten úbytek napětí přímo z toho odporu (R7=0,47R),který je na zdroji.

V tom mém AV_metru mi vadí,že pokud odpojím zátěž,tak se mi na displeji objeví napětí zvětšené o ten úbytek,které
mi sebrala ta zátěž a naopak pokud zátěž připojím tak to napětí na displeji se zmenší,což asi snad ničemu nevadí ,ale vypadá to blbě.....
Existuje nějaké jiné elegantnější řešení?
Děkuji


Offline posjirka

  • Zkušený bastlíř
  • ****
  • Příspěvků: 433
Re:Arduino Volt-Ammeter
« Odpověď #10 kdy: Říjen 17, 2014, 12:12:45 odpoledne »
Ahoj,
v tom odkazu je jinak řešený zdroj. Pokud bys udělal ten stejný zdroj tak to bude fungovat.
Rozdíl je v tom, že před odporem 0,47R/5W je udělaná "virtuální zem" a stabilizace napětí se bere až za tím to odporem proti zemi.
Tady vidíš že chyba není v měřáku ale ve zdroji ...

Martas

  • Host
Re:Arduino Volt-Ammeter
« Odpověď #11 kdy: Říjen 17, 2014, 12:47:17 odpoledne »
Teď myslíš jinak udělaný zdroj toho AV_metru,nebo ten hlavní zdroj  0-30V.
Protože já ten můj AV_metr připojuji právě přesně k takovému to zdroji 0-30V.

Offline posjirka

  • Zkušený bastlíř
  • ****
  • Příspěvků: 433
Re:Arduino Volt-Ammeter
« Odpověď #12 kdy: Říjen 17, 2014, 14:08:49 odpoledne »
myslím tím ten 0-30V .... na tom odkazu (http://svetelektro.com/clanky/dvojity-laboratorny-zdroj-350.html) je celkem špatně čitené kam se se měřák zapojuje.

Na hlavní filtrační kondenzátor připojíš J1 (sv.1 na - / sv.2 na +)
J2 sv.1 zapojíš na výstupní svorku zdroje zem (4)  sv.2 na výstupní svorku zdroje + (3)
J3 - tlačítko
J4 - větrák

a mělo by to fungovat.

Martas

  • Host
Re:Arduino Volt-Ammeter
« Odpověď #13 kdy: Říjen 17, 2014, 14:36:36 odpoledne »
No já to také moc nepochopil jak to je propojené.
Možná trochu lepší popis v tomto odkazu http://www.pablox.net/index.php?option=com_content&task=view&id=87&Itemid=36,
včetně přílohy ve Wordu v češtině.
Ale ani tak z toho nejsem moc moudrý.
Svorka J1 napájení pro AV_metr.
Svorka J2 slouží pro odměřování A/V
 Domníval jsem se(a asi špatně), že pokud propojím vstupní pin (A1) procesoru(Arduina) s odporem 0R47 ve zdroji(0-30V), tak budu snímat ten úbytek
napětí na něm,bez ohledu kde ten úbytek snímám,jestli na odporu ,který je připojen v AV_metru nebo ve zdroji, ale to mi jaksi nefunguje.

Jinak nerad otravuji,ale možná by bylo lepší to řešit přes soukromý mail,abych tady nezaplevelil forum mými blbým dotazi matopoli@seznam.cz

Offline posjirka

  • Zkušený bastlíř
  • ****
  • Příspěvků: 433
Re:Arduino Volt-Ammeter
« Odpověď #14 kdy: Říjen 17, 2014, 20:53:11 odpoledne »
viz mail ....